Élelmiszeripari Mérnök szak - Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszereda

Audio

Bagoly tizenegyedik adása

A Bagoly 11. adásában az orrfacsaró igazságról van szó. A szennyvízről és annak tisztításáról dr. Szilveszter Szabolcs és dr. Bálint Emese beszélnek.

Bagoly tizedik adása

A Retró rádió tízedik adásában a szerelem kémiájáról, hormonokról beszélgetnek a Sapientia Egyetem oktatói: dr. Mara Gyöngyvér, dr. Bálint Emese Éva és András Csaba Dezső. Aktuális téma februári hónapban.

Bagoly kilencedik adása

A Bagoly kilencedik adásában különleges élőhelyek mikrobáiról van szó. dr. Felföldi Tamás és dr. Máthé István mikrobiológusok meséltek a mintavételezésről, a labormunkáról és az elért eredményeikről.

Bagoly nyolcadik adása

A Retró Rádió Bagoly című nyolcadik adásában az antibiotikumokról és ezek hatásairól van szó. A műsor vendégei ez alkalommal is a Sapientia egyetem mérnöki szakainak oktatói, dr. Mara Gyöngyvér és dr. Bálint Emese voltak.

Bagoly hetedik adása

A sörről, avagy a folyékony kenyérről beszélget Gáspáry István Zsolt Salamon Rozália Veronikával, az Élelmiszertudományi Tanszék docensével, valamint Kuzman Ildikó-Hajnalka, élelmiszermérnökkel, egyetemünk első éves mesteris hallgatójával a Retró rádióban.

Bagoly hatodik adása

Ebben az adásban a baktériumok és az ember meghitt viszonyát elemezik dr. Mara Gyöngyvér, dr. Laslo Éva, valamint dr. Bálint Emese Éva, a Sapientia Egyetem mérnöki szakjainak oktatói. Ha érdekel, hogy mi a szerepük, és honnan kapjuk őket hallgassátok újra a Retró Rádió Bagoly műsorának hatodik adását!

Bagoly ötödik adása

Ebben az adásban az illóolajokkal és az aromaterápiával kapcsolatos érdekességeket/tudnivalókat mutatják be a Retró rádió Bagoly műsorában. A műsorban dr. Mara Gyöngyvér, a Biomérnöki Tanszék docense, valamint dr. Albert Csilla és András Csaba Dezső, az Élelmiszertudományi Tanszék oktatói.

Bagoly negyedik adása

Itt hallgatható a Bagoly negyedik adása, amely a vermutról szól, melynek vendégei voltak dr. Mara Gyöngyvér, docens, Biomérnöki Tanszék oktatója, dr. Salamon Rozália Veronika és Szabó Nóra Anita élelmiszermérnökök, az Élelmiszer-tudományi Tanszék docense, valamit egykori hallgatója.

Bagoly harmadik adása

Ime a Bagoly harmadik adása. Ráduly Botond vegyészmérnök és Bálint Emese Éva környezetmérnök, a Biomérnöki Tanszék munkatársai tartanak előadást a megújuló energiaforrásokról.

Bagoly második adása

A Bagoly adásában a Retró rádióban arról beszélgetett dr. Mara Gyöngyvér, a Biomérnöki Tanszék docense, valamint Toró Szabolcs, volt élelmiszermérnök hallgatónk, hogy honnan származik a csokoládé, mi befolyásolja a csokoládé ízét, és hogy milyen csokoládét érdemes fogyasztani. De napirenden voltak a csokoládéban található antioxidánsok is.

Bagoly első adása

A Bagoly első adásában dr. Mara Gyöngyvér, docens, valamint dr. Bálint Emese, adjunktus, Sapientia Egyetem, Biomérnöki Tanszékének oktatói. Minden ami tudomány, minden ami érdekes műsorban a Kutatómunkáról és a kutatás elismeréséről van szó. Az IgNobel díjakat mutatták be, amelyek elsőre megnevettetnek, mégis van jelentős tudományos tartalmuk. Megtudhatjuk, hogy milyen összefüggés van pl. a babakaki és a kolbász között, minek köszönhető a könnyezés hagymapucolás közben, mi az összefüggés az efogyasztott ital mennyiség és az attrakitvitás között valamint azt is, hogy mitől zöldült meg az emberek haja Karácsonykor egy svéd városkában.