Hírek

[2016-03-22] - Sikeresen zárult a VI. Laborkukac diákvetélkedő
Kolozsvári, gyergyószentmiklósi, csíkszentdomokosi és csíkszeredai diákok értek el első helyezést a különböző kategóriákban.

Sikeresen zárult a hatodik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. 2016. március 18-án a délelőtti órákban a második fordulóba továbbjutott 30 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyet délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem nagy aulájában. A diákok által elvégzett kísérlet menetét, kiértékelését valamint a csapatok gyakorlati készségét egyetemi oktatókból álló zsűri értékelte. A péntek délutáni ünnepségen számos díj került kiosztásra.

Biológia szakterületen, általános iskolai szinten a következő helyezések lettek:

I. díj: Báthory István Elméleti Líceum (Kolozsvár) csapata:

Zágoni Kata, Albert-Nagy Henrietta, Lupás Mónika

vezetőtanár: Kiss Annamária.

II. díj: Áprily Lajos Főgimnázium (Brassó) csapata: 

Bucescu Andrea, Szekrény Evelin, Kiss Blanka

vezetőtanár: Papp Edith.

III. díj: Apor István Gimnázium (Kézdiszentlélek) csapata: 

Balogh Gergő, Cserei Zsolt, Marthi Norbert

vezetőtanár: Moré Noémi 

 

Középiskolai szinten a helyezés a következőképpen alakult:

I. díj:  Salamon Ernő Gimnázium (Gyergyószentmiklós) csapata

Lakatos Adél, Varga Katalin-Eszter, Koszti Szilamér-Gyula

vezetőtanár: Barabás Tibor.

II. díj: Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum (Szilágycseh) csapata

Mészáros Lilla, Szekeres Ágota és Tóth Heléna

vezetőtanár: Kovács Norbert

III. díj: Báthory István Elméleti Líceum (Kolozsvár) csapata

Juhász Johanna, Török Faragó Sára, Vajas Aliz

vezetőtanár: Makó Katalin

Kémia szakterületen, általános iskolai szinten a következő helyezések lettek:

I. díj: Márton Áron Általános Iskola (Csíkszentdomokos) csapata

Dobos Gergely, Máté Szilamér, Máthé Zalán

vezetőtanáruk: Veress Noémi

II. díj: Áprily Lajos Főgimnázium (Brassó) csapata 

Tordai Alexa, Dinu Timea, Joós Krisztina

vezetőtanár: Strigoi Szabó Edith

III. díj: Sövér Elek Iskolaközpont (Gyergyóalfalu) csapata:

Erdős Réka, Madarász Dóra, Vasi András

vezetőtanár: Kiss Arnold

Dicséretben részesült Csiki Sándor, Gergely Csongor, Séra István a kányádi Toró Tibor Általános Iskolából, akiket Biró-Ambrus Hajnal készített fel a versenyre.

 

 

Középiskolai szinten a helyezés a következőképpen alakult:

Középiskolai szinten a kémia szakterületen mindhárom díjat a csíkszeredai Márton Áron főgimnázium diákjai vitték el.

I. díj: Márton Áron Főgimnázium (Csíkszereda) csapata:

Papp Andrea, Capcalo Dániel és Szőcs Álmos

vezetőtanár: Oltean Éva

II. díj: Márton Áron Főgimnázium (Csíkszereda) csapata

Lőrinc Barna-Attila, Mihály Szabolcs, Kovács Alpár

vezetőtanár: Bilibók Katalin

III. díj: Márton Áron Főgimnázium (Csíkszereda) csapata

Bogács Emőke, Lőrincz Szabolcs-Botond és Molnár Tímea

vezetőtanár: Halász Gyöngyi.

látványos kísérletük alapján a zsűri különdíjjal jutalmazta a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum diákjait: Gergely Tamás, Kőrösi Kristóf és Vezsenyi Ákos, vezetőtanáraik: Takács Tünde és Ciubotariu Éva.

Mindannyian értékes nyereményeket vihettek haza, elsősorban laboreszköz-csomagokat az iskolák számára, amelyet a rendezvényt támogató laboreszköz forgalmazó cégek - a Nitech és BioAqua - bocsátottak rendelkezésünkre és megszemélyesített Laborkukac ajándéktárgyakat.

A rendezvény megszervezéséhez nyújtott anyagi segítségért köszönet a támogatóinknak.

[2016-03-03] - Laborkukac Diákvetélkedőre lehet jelentkezni

A Sapientia EMTE Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékei idén is meghirdetik a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára.

A vetélkedő célja a tanulók gyakorlati ismereteinek gyarapítása a biológia, kémia, környezettudomány és élelmiszertudomány szakterületeken.

A vetélkedő általános bemutatása:

A vetélkedő idén biológiai és környezettudományi, valamint kémiai és élelmiszertudományi  témájú laboratóriumi kísérletek elvégzéséből és kiértékeléséből áll, amelyet részben az iskolában, részben a Sapientia EMTE Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékeinek laboratóriumaiban végeznek el a jelentkezők.

A verseny kategóriái:

I. kategória: 7-8. osztályos tanulók

 • Első forduló: a megadott gyakorlatok elvégzése, eredmények dokumentálása és kiértékelése a megadott feladatlap alapján.
 • Második forduló: Előzetesen megadott tematika alapján egy laborgyakorlat elvégzése a Sapientia EMTE laboratóriumaiban.

II. kategória: 9-12. osztályos tanulók

 • Első forduló: a megadott gyakorlatok elvégzése, eredmények dokumentálása és kiértékelése a megadott feladatlap alapján.
 • Második forduló: Előzetesen megadott tematika alapján egy laborgyakorlat és egy szabadon választott érdekes kísérlet elvégzése a Sapientia EMTE laboratóriumaiban.

 

A vetélkedő szabályzata:

A versenyre 3 fős, általános és középiskolai diákokból álló csapatok nevezhetnek be. A csapattagok kötelezően csak egy iskola diákjai lehetnek. Minden csapat mellé kell egy vezető tanár, egy vezető tanár csak egy csapatot vezethet egy témakörben. A határidők betartása kötelező.

Az első forduló feladatlapjai letölthetők innen:

 

Kérjük a csapatokat, hogy a megoldásokat a megadott határidőre küldjék be az alábbi e-mail címre: laczkoizabella@sapientia.siculorum.ro

A vetélkedő programja

Tevékenység

Határidő

A feladatlap beküldése

2016. március 7.

Első forduló eredményhirdetése

2016. március 11.

A 9-12. osztályos csapatok érdekes kísérlet leírásának beküldése

2016. március 14.

Második forduló

2016. március 18.

Eredményes versenyzést, jó ?kukackodást? kívánunk!

[2016-02-15] - Szakmai tapasztalatcsere a Szent István Egyetemen/Határon átnyúló képzési és innovációs törekvések
A Sapientia EMTE Kolozsvári, Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Karairól 7 egyetemi oktató és 17 biotechnológus, környezetmérnök, környezettudós, élelmiszermérnök, kertész és növényorvos szakos hallgató vett részt 2016. február 4-7. közötti időszakban a Szent István Egyetemen tett látogatáson.

A Szent István Egyetem részéről a delegációt Magyar Ferenc stratégiai és koordinációs főigazgató és Nagy Dániel EHÖK elnök fogadta.

A látogatáson közelebbről is megismerkedtek a Szent István Egyetem magas szintű, gyakorlatorientált képzési lehetőségeivel, Erasmus programjaival. A SZIE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata ismertette az egyetem nemzetközi és magyar diákéletét, a szakkollégiumi, kulturális és sportolási lehetőségeket.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatóival és hallgatóival folytatott egyeztetések sikeresen zárultak, s a résztvevők együttesen több mint 15 témát vázoltak fel, melyekkel kapcsolatban hamarosan közös tevékenységek indulhatnak.

Az Élelmiszer-tudományi Tanszéket Dr. Albert Csilla, adjunktus, valamint diákjaink közül Kolozsi Orsolya IV. éves, Salamon Bernadette II. éves, Erőss Ignác I. éves mesteris hallgatóink képviselték.

[2015-09-15] - A Csíki Sör Manufaktúrával közösen a Sapientia EMTE elnyerte a Magyar Termék Nagydíj Régiók Különdíját
A szeptember 3-án a magyarországi Országházban tartott díjátadón az egyetemünket Dr. Salamon Rózália Veronika, egyetemi docens képviselte.
Az emlékoklevelet és a díjat, amelyet ők átvettek egyetemünk dékánjának, Dr. Kósa Istvánnak valamint az Élelmiszertudományi Tanszék vezetőjének, Dr. György Évának adták át. Az eseményre 2015. szeptember 10-én került sor délelőtt 10 órától a Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén, a 112-es tanácsteremben.
A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa 2015. évben a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Régiók Díja elismerést a Csíki Sör Manufaktúra ? Lixid Projekt Kft. Csíkszentsimon részére ítélte oda, elismervén azt az elkötelezett tevékenységet, mellyel az 1548-ra visszatekintő hagyomá­nyokra alapozó receptek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szakemberei és egy helyi sörfőző mester segítségével újból felelevenedhettek.
Lénárd András megköszönte az egyetemi vezetőségnek azt, hogy a Csíki Sör Manufaktúra sikerében osztoznak, ugyanakkor kiemelte, hogy az egyetem szaktudása és az emberi erőforrás nélkül ez a sörgyár és termelés nem valósulhatott volna meg.
Salamon Rozália, az egyetem docense elmondta, hogy az egyetemnek ez egy nagyszerű lehetőség volt arra, hogy szakmailag fejlődjenek az itt végzett hallgatók, hiszen többen az Élelmiszertudományi Tanszék hallgatói közül a sörgyárban helyezkedtek el.
Tervben van a gyár bővítése, ahogyan a cégvezető elmondta, ez pedig azt vonja magával, hogy újabb munkaerőre lesz szükség, továbbra is partnerként tekint az egyetemre.
A találkozón és a díj továbbadásán szó volt még más együttműködési lehetőségekről, ösztöndíjprogramokról, valamint az egyetemen található erjesztő laboratórium modernizálásáról, egy új sörfőző technológia beszerzéséről.
Az eseményen jelen volt Dr. Kósa István dékán is, aki örömmel fogadta az intézmény fele kapott pozitív visszajelzéseket és kihangsúlyozta, hogy nem látja akadályát annak, hogy a további együttműködés ne folytatódna, akár másfajta területeken is.

A díjat végül Dr. György Éva a Sapientia EMTE, Élelmiszertudományi Tanszékének a vezetője vette át, megköszönve a bizalmat az intézmény fele.

[2015-06-18] - Attila, the Drink of Gods

A fenti nevet viselő, a hallgatóink által készített savós sör II. helyezést érdemelt az Ecotrophelia nemzetközi versenyen.  

Május 25-27 között Temesváron került sor a IV. Ecotrophelia Öko-innovatív élelmiszer előállító nemzetközi verseny országos döntőjére. A versenyen 11 romániai egyetemi központ képviseltette magát (Iași, Kolozsvár, Temesvár, Suceava, Nagyvárad, Galac, Nagyszeben, Brassó, Târgoviște, Craiova és Csíkszereda) összesen 19 csapat mérte össze tudását és mutatta be a hallgatók által készített öko-innovatív termékeket. 

A termékeket élelmiszeripari, élelmiszer-minősítési szakemberek és menedzserek értékelték, figyelembe véve a termék eredetiségét, újdonságát, ipari termelési megvalósíthatóságát, érzékszervi tulajdonságait, csomagolási körülményeket, piaci promócióját, a termék és technológia környezet baráti jellegét és a termék előállítás üzleti tervét.

A szakmai és tudományos bemutatóból, illetve érzékszervi bírálatból álló megmérettetésen hallgatóink, Bán Delinke, Kolozsi Orsolya, Kuzman Hajnalka, Szőcs Hunor, Tankó György és Vultur Alexandru az Attila, the Drink of Gods nevezetű savós sörükkel II. díjban részesültek, maguk mögött hagyva jeles egyetemeket képviselő csapatokat. A termékről részletesebben a facebook oldalán olvashatnak.

Az Ecotrophelia 2015 Románia verseny győztesei a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem hallgatói, akik októberben, a Milánóban sorra kerülő Európai döntőben Romániát fogják képviselni.

Gratulálunk a kiváló teljesítményhez és a komoly munkához mindannyiuknak!

[2015-04-30] - V. Laborkukac diákvetélkedő
Sikeresen zárult az ötödik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő a Sapientia EMTE csíkszeredai Műszaki és Társadalomtudományi Karán. A délelőtti órákban a második fordulóba továbbjutott 34 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyeket délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem nagy aulájában. A diákok által elvégzett kísérletek menetét, kiértékelését, valamint a csapatok gyakorlati készségét egyetemi és középiskolai oktatókból álló zsűri értékelte. A szombat délutáni ünnepségen számos díj kiosztásra került.

Biológia és természettudomány szakterületen, általános iskolai szinten első helyezést értek el a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum diákjai: Zágoni Kata, Albert-Nagy Henrietta, Lupás Mónika, vezetőtanáruk Kiss Annamária. Második helyezést ért el a Csíkfalvi Gimnázium csapata: Kerekes Ágnes, Papp Renáta-Viola, Szabó Erzsébet Zsófia, a vezetőtanár szerepében Oltyán Judit. Harmadik helyen végzett a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola csapata: Bakó Naómi, Csibi Alexandra, Kardalus Áron, akiket Borsos Magdolna tanár készített fel a versenyre.

Középiskolai szinten a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjai lettek az elsők: Csiszér Mónika, Erdély Bálint, Erős Nándor, vezetőtanáruk Csata Emese. Második helyezést a szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum diákjai értek el: Mészáros Lilla, Szekeres Ágota és Tóth Heléna, Kovács Norbert vezetőtanár kíséretében. Harmadik helyen végzett a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum csapata: Hajdó Zsombor, Bende Csongor, Szabó Róbert Milán, vezetőtanáruk Márton Kinga.

Kémia és élelmiszertudomány szakterületen, általános iskolai szinten első helyezést ért el Bartos Orsolya, Teleki Pál és Vajda Helga Noémi a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumból, vezetőtanáruk Máthé László volt. Második helyezést értek el a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola diákjai: Bács Bernát, Bíró Konrád János és Török Barbara, vezetőtanár Veress Noémi Borbála. Harmadik helyen végzett a gyergyóalfalvi Sövér Elek Iskolaközpont csapata: Madarász Dóra, Erdős Réka és Vasi András, Kiss Arnold szaktanár kíséretében.

Középiskolai szinten a mezőny nagyon erősnek bizonyult, ezért a zsűri két első díjat ítélt oda a versenyzőknek. Elsők lettek a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjai: Papp Andrea, Capcalo Dániel és Szőcs Álmos, vezetőtanáruk Oltean Éva. Szintén első helyezett a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum csapata: Bajkó Nimród Csaba, Nagy Miklós, Szabó Tamás, Máthé László szaktanár irányításával. Harmadik helyen a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium másik csapata végzett: Balog Laura, Urkon Melinda és Pápai Zsuzsanna, vezetőtanáruk Bilibók Katalin. Dicséretben részesült Bálint István, Bálint Balázs és Katona Szabolcs, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumból, akiket Szén Laura szaktanár készített fel a versenyre.

A végleges eredmények letölthetők az alábbiakban:

Mindannyian értékes nyereményeket vihettek haza, elsősorban laboreszköz-csomagokat az iskolák számára, amelyet a rendezvényt támogató, laboreszközöket forgalmazó cégek, a Nitech, a BioAqua és a BioZyme bocsátottak rendelkezésünkre. Emellett a diákok Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Tanácsa által felajánlott értékes könyvekkel is gazdagodtak, megszemélyesített Laborkukac pólókat és adathordozókat vihettek haza.

Az általános iskolás diákoknak a verseny mellett délutánra egy kis szórakozva tanulás is jutott, őket ugyanis a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány helyszínén működő Csodák palotájába kalauzoltuk.

A rendezvény megszervezéséhez nyújtott anyagi segítségért köszönet a támogatóinknak.

[2015-03-21] - Ötödik alkalommal hirdetjük meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára

A Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén működő Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékek ötödik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára. 

A vetélkedő célja a tanulók gyakorlati ismereteinek gyarapítása a biológia, kémia, környezettudomány és élelmiszertudomány szakterületeken.

A vetélkedő általános bemutatása:

A vetélkedő idén biológiai és környezettudományi, valamint kémiai és élelmiszertudományi témájú laboratóriumi kísérletek elvégzéséből és kiértékeléséből áll, amelyet részben az iskolában, részben a Sapientia EMTE Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékeinek laboratóriumaiban végeznek el a jelentkezők.

A verseny kategóriái:

I. kategória: VII-VIII. osztályos tanulók

 • Első forduló: a megadott gyakorlatok elvégzése, eredmények dokumentálása és kiértékelése a megadott feladatlap alapján.
 • Második forduló: előzetesen megadott tematika alapján egy laborgyakorlat elvégzése a Sapientia EMTE laboratóriumaiban.

II. kategória: IX-XII. osztályos tanulók

 • Első forduló: a megadott gyakorlatok elvégzése, eredmények dokumentálása és kiértékelése a megadott feladatlap alapján.
 • Második forduló: előzetesen megadott tematika alapján egy laborgyakorlat és egy szabadon választott érdekes kísérlet elvégzése a Sapientia EMTE laboratóriumaiban.

A vetélkedő szabályzata:

A versenyre 3 fős, általános és középiskolai diákokból álló csapatok nevezhetnek be. A csapattagok kötelezően csak egy iskola diákjai lehetnek. Minden csapat mellé kell egy vezető tanár, egy vezető tanár csak egy csapatot vezethet egy témakörben. A határidők betartása kötelező.

Az első forduló feladatlapjai letölthetők innen:

Kérjük a csapatokat, hogy a megoldásokat a megadott határidőre küldjék be az alábbi e-mail címre: laczkoizabella@sapientia.siculorum.ro

A vetélkedő programja:

Tevékenység

Határidő

A feladatlap beküldése

2015. március 27.

Első forduló eredményhirdetése

2015. április 2.

A IX-XII. osztályos csapatok érdekes kísérlet leírásának beküldése

2015. április 17.

Második forduló

2015. április 25.

Eredményes versenyzést, jó "kukackodást" kívánunk!

[2015-02-25] - Újabb videó készült az Élelmiszertudományi Tanszékről
Két kisfilmet készített az Erdély Tv a Sapientia Emte Élelmiszertudományi Tanszék -ről.

Első kisfilmjében a csíkszeredai Sapientia Egyetem élelmiszeripari mérnök képzését mutatta be. Röviden betekinthetünk az élelmiszeripari mérnökképzésbe, megismerkedhetünk az oktatott tárgyakkal, a laboratóriumokkal, az egyetem felszereltségével, oktatóival.

"Milyen kapcsolat van a tudomány és az élelmiszerek között?" - ezzel az alapgondolattal indul
az alábbi linkre kattintva újranézhető kisfilm:Második forgatásuk során az egyetem erjesztés laboratóriumában, a sörfőzés rejtelmeiről beszélgettek. Dr. Salamon Rozália és András Csaba a mézes sör laboratóriumi körülmények között történő előállítását mutatták be: a maláta őrlésétől, a sör főzésén keresztül, a fogyaszthatóságig.

[2015-01-19] - Megállapodtunk a Csíki Sör gyártójával

Az együttműködés hallgatóink szakmai fejlődését is lehetővé teszi. 

2014 decemberében együttműködési szerződést írt alá a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kara a Lixid Project Kft-vel. A találkozón jelen volt az Egyetem rektora, Dr. Dávid László, Dr. Kósa István dékán, Dr. György Éva tanszékvezető, Dr. Salamon Rozália Veronika docens, valamint a cég vezetője, Lénárd András.

A vállalat, amely sokak számára Csíki Sör Manufaktúraként ismert, novemberben kezdte meg annak a Csíki sörnek és Székely sörnek a gyártását és értékesítését, amely receptjének elkészítésében Egyetemünk oktatói, az Élelmiszertudományi Tanszék munkatársai is részt vettek. A kézműves söröket gyártó vállalat alkalmazottainak sorában számos sapientiás hallgató van, olyanok is, akiknek egyetemi tanulmányaik még folyamatban vannak.

Az együttműködési megállapodás kiváló lehetőség arra, hogy az Élelmiszeripari mérnök szakon tanuló diákok szakmailag fejlődjenek, akár már tanulmányaik során kutatásokban, projektekben vegyenek részt. A Csíki Sör Manufaktúra szakmai gyakorlatra is szívesen fogadja hallgatóinkat, továbbá ösztöndíjjal jutalmazza azokat, akik kimagaslóan teljesítenek. A felek közötti megállapodás értelmében a jövőbeni tervek között szerepelnek közös kutatási projektek, szakértői tapasztalatcserék, valamint közös tudományos ülésszakok. 

A Csíki Sör Manufaktúráról a Duna televízió is beszámolt a Kárpát Expressz című műsor január 12-i adásában. Az összeállításban a Sapientia Egyetemmel való együttműködés is hangsúlyt kap. 

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető a videó (4:20 perctől):

[2014-12-16] - Nemzetközi diákkonferencián hallgatóink
November 27-28. között "Innovativa" Nemzetközi Diákkonferencián vettek részt a II. éves Fenntartható biotechnológiák mesterképzéses hallgatóink.

A Nagyváradi Egyetem által szervezett eseményen hallgatóink tízperces, angol nyelvű előadást tartottak a következő témakörökben:
 • Brewer`s spent grain valorification in bakering industry - Péter Orsolya, Keresztes Béla - Advisors: Szép Alexandru, Salamon Rozália Veronika
 • Production of selenite enriched milk and dairy products - Orbán Zsolt, Váncsa Melinda - Advisors: Csapó János, Salamon Rozália Veronika
 • The effect of pretreating methods on quantity and quality of the wild caraway essential oil - Barabás Imola, Dobri Emőke - Szép Alexandru, Salamon Rozália Veronika, András Csaba Dezső
 • The effect of lactic acid bacteria inoculation on the fermentation characteristics of different silages - Funkenhauzer Bernadett, Máthé Loránd, Tókos Kinga, Becze Annamária - Advisor: Laslo Éva
 • The effects of milk fortification with conjugated linoleic acid in yogurt preparation - Tókos Kinga, Györfy Erika - Advisor: Salamon Rozália Veronika
 • Whey beer - Tankó György, Kuzman Hajnalka ? Advisor: Salamon Rozália Veronika

A Nagyváradi Egyetem, a Suceava-i Ștefan cel Mare Egyetem, a kolozsvári Babeș Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia EMTE hallgatói összesen 26 dolgozatot mutattak be. Hallgatóink közül Tankó György I díjban, valamint Péter Orsolya és Keresztes Béla III. díjban részesültek. Gratulálunk nekik!


[2014-12-16] - Vendégünk lesz Dr. Gundel János professzor
Dr. Gundel János professzor, gasztronómus, az Élelmiszertudományi Tanszék vendégoktatója, a leghíresebb magyar vendéglátós család leszármazottja, Gundel család történetéről tart előadást a Sapientián, december 17-én, szerdán este 6 órától az Egyetem Kis Aulájában.

[2014-11-20] - Dr. Csapó János, az Élelmiszer-tudományi Tanszék főállású oktatójának interjúja az Erdélyi Naplóban
dr. Csapó János egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Élelmiszer-tudományi Intézetének és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Élelmiszer-tudományi Tanszékének oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

http://erdelyinaplo.ro/eletmod/felni-vagy-megenni

[2014-11-12] - Legeredetibb ökoinnovációs élelmiszeripari termék a Sapientian
Július 8-10 között a Szűcsvár-i (Suceava) Stefan cel Mare Egyetem Élelmiszeripari
Karának szervezésében tartották meg az Ecotrophelia 2013 nemzetközi ökoinnovációs
élelmiszerek országos döntőjét. A verseny célja olyan élelmiszer előállítása, amely még
nem található meg a kereskedelemben és előállítása minél kisebb kedvezőtlen hatást
gyakorol a természetre. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet Bilibók Zsófia,
Gál Gyöngyvér, Szabó Nóra-Anita és Tankó György negyedéves élelmiszeripari mérnök
szakos hallgatók képviselték. Hallgatóink az ország különböző egyetemeiről benevező
16 csapat közül a My Juniper Honey nevű felsőerjesztésű, barna, szűretlen, borókával és
mézzel ízesített sörrel ?Legeredetibb termék? különdíjban részesültek.
"Termékünk eredeti a receptjének köszönhetően, hiszen borókával és mézzel ízesített
sör nemcsak a román, hanem az európai piacon sem található meg, különleges és
innovációs a csomagolásnak köszönhetően is, hiszen sörünket lézerrel gravírozott
üvegekbe palackoztuk, és olyan gyűjtőcsomagolást alkalmaztunk, amelyik ragasztó
nélkül tűzdeléssel készült.? - mondotta a témavezető Salamon Rozália Veronika egyetemi
adjunktus. A különböző élelmiszer-iparágakat képviselő öttagú zsűri az első díjat a
Szűcsvári Egyetem hallgatóinak ítélte oda a gyermekláncfűvel és chia maggal ízesített
forrázott sajttermékért. A nyertes csapat a Németországban rendezendő nemzetközi
döntőn fog részt venni.

[2014-11-12] - Csíki Sör
A Sapientia EMTE, Élelmiszertudományi Tanszék munkatársa, dr. Salamon Rozália Veronika docens, volt és jelenlegi élelmiszermérnök hallgatókkal együtt állították össze a Csíkszentsimonban gyártásra kerülő Csíki Sör, valamint a Székely Sör receptjeit.

A Csíki Sör, valamint a Székely Sör típusát tekintve a lager, azaz az alsóerjesztésű világos sörökhöz tartozik, azon belül is a Bock típushoz.

"Ünnepi sörtípusként is ismerik a magas alkoholtartalma miatt" ? magyarázta Simonffy Árpád sörfőzőmester. Enyhén édeskés ízű, nem annyira világos színű, alkohol tartalma pedig hat százalékos. Úgynevezett kézműves sört gyártanak, ugyanis adalékanyagok és enzimek felhasználása nélkül, csak kizárólag víz, komló és maláta, valamint élesztő hozzáadásával készítik a sört, betartva az 1516-ban megjelent, a bajor sörgyártás tisztaságára vonatkozó törvényt. A sörárpát Szlovákiából, a komlót Segesvár környékéről szerzik be, a vizet pedig saját vízkútjaikból.

Készen áll a Csíki Sör, valamint a Székely Sör gyártására és forgalmazására a Csíki Sör Manufaktúra. Novemberben már az üzletek polcaira kerülhetnek az új sörmárkák.

[2014-11-12] - Kitűnően szerepeltek hallgatóink az ETDK-n
Élelmiszeripari mérnöki és Biotechnológia alapszakos, valamint Fenntartható biotechnológiák mesteri szakos hallgatóink képviselték Karunkat az elmúlt hétvégén megrendezésre kerülő ETDK-n.

A Marosvásárhelyen megszervezett Agrártudományi Erdélyi Tudományok Diákköri Konferencián két különböző szekcióban mutatták be kutatásaikat és munkájukat hallgatóink.

Az Élelmiszertudományi szakosztályban öt dolgozat került bemutatásra. A dolgozatokat és előadásokat szakmai szempontból dr. Laslo Éva, Sapientia EMTE, Műszaki és Társadalomtudományi Kar, Csíkszereda, dr. Székely Edit, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, dr. Balog Adalbert, Sapientia EMTE, Műszaki és Humántudományok Kar, Marosvásárhely és András Csaba Dezső, Sapientia EMTE, Műszaki és Társadalomtudományi Kar, Csíkszereda bírálták el.

Eredmények:

Helyezés

Szerző(k)

Egyetem, szak és évfolyam

Dolgozat

Vezetőtanár(ok)

 1.

Tankó György, Kuzman Ildikó Hajnalka

Sapientia EMTE, Műszaki és Társadalomtudományi Kar

Fenntartható biotechnológiák I. év, Élelmiszermérnöki IV. év

 

Öko-innovatív termék előállítása tejsavó felhasználásával

Dr. Salamon Rozália Veronika

2. 

Barabás Imola, Dobri Emőke

Sapientia EMTE, Műszaki és Társadalomtudományi Kar

Fenntartható biotechnológiák I. év

 

Az extrakciós módszer hatása a vadkömény illóolaj kihozatalára és összetételre

Dr. Szép Alexandru, András Csaba Dezső, Dr. Salamon Rozália Veronika

 3.

 

Szabó Nóra

(Végzett élelmiszermérnök hallgatónk)

 

Bánsági Agrártudományi és állategészségügyi Egyetem, Temesvár, Mezőgazdasági alapanyagok feldolgozása, I. év

Vermut különlegesség Csíki havasi gyógynövénykeverék alkalmazásával

Dr. Salamon Rozália Veronika


[2014-11-12] - Beszámoló az Ecotrophelia versenyről

Az Ecotrophelia Öko-innovációs élelmiszerek nemzetközi verseny országos döntője zajlott a Sapientián. 

A Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kara, a Galaţi-i ?Dunărea de Jos? Egyetem Élelmiszertudományi Kara, a Romániai Élelmiszerszakértők Egyesülete, valamint a Food for Life Románia közös szervezésében 2014. június 26-28. között került megrendezésre az Ecotrophelia Öko-innovációs élelmiszerek nemzetközi verseny országos döntője. A versenyen a nyolc egyetemi központot képviselő 14 csapat mérte össze tudását, és mutatták be az általuk készített öko-innovatív termékeket.

A bemutatott termékek között szerepelt gluténmentes muffin, medvehagymás pástétom, csicsókás és homoktövises fagylalt, vörös vermut, savóból és malátából készített sör, rebarbara szószos fűszeres keksz, dietetikus házi csokoládé, gyömbérrel és paprikával ízesített dzsem, töltött csokoládé, füstölt szarvasgombával ízesített tőkehal, funkcionális tészta, szárított kolbászkülönlegesség és kukoricadarával készített bécsiszelet. A termékeket élelmiszeripari, élelmiszer-minősítési szakemberek és menedzserek értékelték, figyelembe véve a termék eredetiségét, újdonságát, ipari termelési megvalósíthatóságát, érzékszervi tulajdonságait, csomagolási körülményeket, piaci promócióját, a termék és technológia környezet baráti jellegét és a termék előállítás üzleti tervét. A szakmai és tudományos bemutatót a zsűri érzékszervi vizsgálata követte, ahol a csapatok, egyenként, a feltett kérdésekre válaszoltak, megvédve termékük eredetiségét. A zsűri döntése alapján az Ecotrophelia 2014 Románia verseny győztese a suceavai ?Ştefan cel Mare? Egyetem, ?TopICE? csapata a csicsókás homoktövises jégrémmel. Ez a csapat fogja képviselni Romániát a párizsi döntőben. A második díj nyertesei a suceavai ?Margareta? és a galați-i ?Dunărea de Jos? Egyetem ?Magic? csapat, a harmadik díjat a szebeni ?Lucian Blaga? Egyetem ?Mirabelle?, a Sapientia ?SapSanative? és temesvári ?Regele Mihai I a României? Egyetem ?TPA? csapata nyerte. 

A támogatók jóvoltából három különdíj is kiosztásra került. Az Expergo Sensory Research által a legjobb érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező termékért felajánlott ?Expergo Innovation Award" díjat a szebeni Mirabelle nevű csapata nyerte, a Covalact tejfeldolgozó vállalat által a legjobb marketing tervvel rendelkező termék díjat a suceavai Margareta csapata nyerte a gluténmentes muffin termékkel, a Lixid Project által felajánlott legtermészetesebb termékért járó "Lixid Projekt Award" díjat a Sapientia SapSanative csapat nyerte az Artemis nevű vörös vermut termékkel.

A rendezvény sikeréhez hozzájárultak a Covalact SA, Expergo Sensory Research- Bukarest, Lactis SA, Heineken Romania, Romaqua Group, Harmopan Csíkszereda, Fapicom Gyergyószentmiklós, Strudel Food- Csíkszereda, Frieske Pan Székelyudvarhely, Gáll Erzsébet hagyományos termékek, Tusnad SA, Azko Vending-Csíkszereda, Agro Prod Com DOSA-Kibéd, Tipographic-Csíkszereda, Szent Anna-tó rezervátum.

A szervezők nevében: dr. Salamon Rozália Veronika

[2014-09-29] - Sapientiás diákok a gödöllői Kutatók éjszakáján
A Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kar, Élelmiszertudományi és BiomérnökiTanszékének oktatói és hallgatói szeptember 26-29. között a gödöllői Szent István Egyetemen vettek részt a Kutatók éjszakájának nevezett tudománynépszerűsítő rendezvényen. Ez a program a Nemzeti Tehetség Program keretében a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány és a gödöllői Szent István Egyetem által benyújtott pályázatból valósulhatott meg. A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány 22 éve tevékenykedik a székelyföldi magyar nyelvű felsőoktatás fejlesztése érdekében és tevékenységében szorosan együttműködik a Szent István Egyetemmel és a Sapientia EMTE-vel.

Szeptember 27-én a karunk II-IV éves élelmiszeripari mérnök, környezetmérnök, biotechnológia és mérnök menedzser szakos hallgatói látványos kémiai és fizikai kísérleteket (Gumimaci tűzhalála, Halvány lila gőz, Narancssárga tornádó, Kémiai tűzhányó, Kémiai jojó stb.) mutattak be. A rendezvényen olyan hallgatók vettek részt akik az egyetemen vállalt kötelező feladatok mellett tudomány népszerűsítésében és művelésében is tevékenykednek.

A legtöbb kísérletet a hallgatók segítségével az érdeklődő gyerekek is elvégezhették.Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult e tartalmas program megvalósulásához!

[2014-02-12] - EGYÜTTMŰKÖDÉSI KERETMEGÁLLAPODÁS
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem valamint a Szegedi Tudományegyetem együttmüködési megállapodást írt alá 2014 februárjában, felismerve azokat a kölcsönös előnyöket, melyekhez az együttműködési program támogatásával a tudományos tevékenységek által a Felek juthatnak, valamint a nemzetközi együttműködés során az oktatás és képzési rendszerek Bolognai nyilatkozatnak megfelelő korszerűsítése és átalakítása tekintetében megvalósíthatnak.

Az Együttműködési Keretmegállapodás céljai a követekzőek:

 • Együttműködés a kutatási projektek fejlesztésében
 • Egyetemi (BSc és MSc) hallgatók és PhD hallgatók csereprogramja
 • Egyetemi (BSc és MSc) hallgatók nyári gyakorlatos csereprogramja
 • Egyetemi oktatók csereprogramja, beleértve azt, hogy az intézmények oktatói igény szerint kölcsönösen részt vehessenek a hallgatók szakdolgozatai és diplomamunkái elbírálásában, a konzulensi tevékenységben és az értekezések, versenyvizsgák elbírálásában
 • Információcsere a tudományos, valamint az oktatási tevékenységről, fejlesztési tervekről.
 • Kiadványok és egyéb tudományos anyagok kölcsönös megjelentetése
 • Tudományos konferenciák és szakmai találkozók közös szervezése és részvétel egymás rendezvényein
 • Közös pályázatokon való részvétel

[2013-05-13] - Bevezetés a reológiába - Albert István előadása

Az Élelmiszer-tudományi Tanszék szervezésével, május 9-én csütörtökön délelőtt 10 órától, Bevezetés a reológiába, címmel előadást tartott Albert István a Rofarom igazgatója.

Az előadás során érintett témák a következők voltak: A reológia meghatározása, Az ideális és a valós kontinuumok áramlási jellemzői, Az áramlásban fellépő alapmennyiségek, A valóságos kontinuumok vizsgálata Newton törvénye alapján, Elasztikus test, Hooke törvénye, Viszkoelasztikus közegek, A reológia szemléletmódja, Reológiai modellek, Kisérleti reológia, A reométer felépítése, Reológiai mérések típusai, Rotációs mérés, Oszcillációs (dinamikus nyírású) mérés, Gyakorlati alkalmazások élelmiszerek esetében, Reológia szoftwer bemutatása, Az Anton Paar moduláris kompakt reométerek bemutatása, Reológia Romániában, a Román Reológiai Társaság bemutatása.

Köszönjük az előadónak a közreműködést és a hallgatóságnak azérdeklődést!

[2013-04-23] - Tudományos Diákköri Konferencia
Az élelmiszermérnöki szakos hallgatók szépen szerepeltek a Sapientia Egyetem csíkszeredai Hallgatói Önkormányzata által április 23-án szervezett helyi Tudományos Diákköri Konferencián. Két elso díjas csapatunk is volt Kuzman Hajnalka és Lajos Hajnalka harmadéves hallgatók a Génkiütés Escherichia coli-ban ?-Red rekombinációval, címu dolgozattal illetve Bilibók Zsófia, Gál Gyöngyvér és Tankó György negyedéves hallgatók a következo kérdésre adták meg a választ: Újtermék eloállítása, szuretlen gyömbéres-mézes-fahéjas vagy borókabogyós-mézes-fahéjas sör?

Örüljünk közösen sikerüknek!

[2013-03-20] - Kitüntetésben részesült Dr. Szép Sándor egyetemi tanár
Kitüntetésben részesült Dr. Szép Sándor egyetemi tanár Dr. Szép Sándor az Élelmiszer-tudományi Tanszék oktatója, az egyetemfejlesztési és az akkreditációs folyamatban végzett munkájáért, kiemelkedo oktatói tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kapta. 2013.03.20