Élelmiszeripari Mérnök szak - Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszereda

Hírek

[2022-02-10] - Harmadéves élelmiszermérnök hallgatóink a Gastropan a szakmai kiállításon
A Csikszeredai Kar  harmadéves élelmiszermérnök hallgatói Szilágyi József és Tamás Melinda oktatók vezetésével résztvettek a Gastropan 2021-es aradi szakmai kiállításán, ahol megismerkedhettek a sütőipari és gastrotechnika legújabb készülékeivel, berendezéseivel és termékeivel. Láthatták a környék versenyzőit is, akik közül volt hallgatónk, Gál Rozália által vezetett Csíkszentmártoni Bocskor Pékség csapata elnyerte az "Év kenyere" nevezetű díjat, amit a zsűri formája, állaga és ízvilága alapján a legjobb "mindennapi"-nak értékelt.

[2022-02-10] - Sapiophile: Sör kisokos - alapszint
A világ egyik legismertebb alkoholtartalmú italát mutatjuk be nektek, amelyet még a kenyérnél is régebb óta fogyasztunk. Mi lehet az? Persze, a #sör! Tankó György sörtechnológus, egyetemünk volt hallgatója, a sörgyártás világába kalauzol el bennünket! A decemberi Sapiophile részben bemutatjuk honnan ered a sör, megnézzük mi a székelyföldi helyzet a sörgyártásban és egy titkot is elárulunk nektek.Ismerjétek meg a #sörfőzés mesterségét!

video

[2022-02-10] - Sapiophile: Jó üzlet az egészség
- Gyere a #Fastfincsi étterembe, délután 6-tól bármennyit fogyaszthatsz!
- De 6 után nem eszünk!

Ismerős ez az érzés, hogy egyél minél többet, de közben vigyázz az alakodra?! Igen, már bő húsz éve egyrészt a #túlfogyasztás, másrészt a #csúcsforma utáni vágy szorításában élünk, ami nagyon frusztráló. „Szerencsére” már egyre több az #egészségguru, aki tudja a csodaszert. Vagy mégsem?Dr. Tamás Melinda, élelmiszerkémikus, dietetikus ebben az ellentmondásos táplálkozási zűrzavarban megjelöl pár alapfogalmat, amelyek segítenek eligazodni a tuti tippek labirintusában.

video

[2019-07-15] - Sikeresen szerepeltek hallgatóink a XXII. ETDK-n
2019. május 16-17. között szervezték meg a XXII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekcióját Sepsiszentgyörgyön, melyen a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói is részt vettek.

Az Élelmiszertudományi és biotechnológiai tagozaton 11 dolgozat kerül bemutatásra.

A tagozat zsűrije:

Elnök:

dr. Csató-Kovács Erika, egyetemi adjunktus, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Biomérnöki Tanszék

Tagok:

dr. Abod Éva, egyetemi adjunktus, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Marosvásárhelyi Kar, Kertészmérnöki Tanszék
dr. Benedek Klára, egyetemi adjunktus, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Marosvásárhelyi Kar, Kertészmérnöki Tanszék
dr. Gyenge László, egyetemi adjunktus, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Élelmiszertudományi Tanszék
Díjazottjaink
I. díj és OTDK jelölés
Varga Hilda-Mária, Fenntartható Biotechnológiák mesteri szak, II. év

Növényi növekedést serkentő baktériumok hatása nehézfém stressz esetén a növényi magok csírázására és fejlődésére

Témavezető: dr. Mara Gyöngyvér, egyetemi docens

II. díj és OTDK jelölés
Berecki Borbála, Élelmiszeripari mérnök szak, IV. év

Élelmi rostokkal dúsított kefir receptúrájának kidolgozása és az erjedési folyamat paramétereinek vizsgálata

Témavezetők: dr. Molnos Éva, egyetemi adjunktus és dr. György Éva, egyetemi docens

III. díj és OTDK jelölés
Antal Márta, Élelmiszeripari mérnök szak, III. év

Fűszernövények mikrobiológiai minőségének és az izolált allochton baktériumok antibiotikumokkal és növényi illóolajokkal szembeni ellenállóképességének vizsgálata

Témavezetők: dr. György Éva, egyetemi docens és dr. Laslo Éva, egyetemi adjunktus

Különdíj és OTDK jelölés
Erdő Kinga, Putnoki Noémi, Élelmiszeripari mérnök szak, III. év

Nyers húsokon előforduló patogén és romlást okozó baktériumok kimutatása, és az izolált baktériumok antibiotikum rezisztenciájának vizsgálata

Témavezető: dr. György Éva, egyetemi docens

Különdíj és OTDK jelölés
Héjja Melinda, Élelmiszeripari mérnök szak, IV. év

Élelmiszeripari célokra megfelelő áfonya gyümölcsből származó növényi színezékek oldószeres kivonásának vizsgálata műveleti paraméterek függvényében és az előállított kivonatok minőségi vizsgálata

Témavezető: dr. Gombos Sándor, egyetemi adjunktus

Különdíj
Antal Márta Élelmiszeripari mérnök szak, III. év

Friss fermentált tejtermékek mikrobiológiai minőségének vizsgálata automata mikrobiológiai detektáló rendszer segítségével

Témavezetők: dr. György Éva, egyetemi docens és dr. Laslo Éva, egyetemi adjunktus

 

Gratulálunk a hallgatóinknak és a témavezetőknek!

[2019-06-04] - Sikeresen zárult a IX. Laborkukac diákvetélkedő

2019. március 22-én szervezte meg az Biomérnöki és Élelmiszermérnöki Tanszék közösen a IX. Laborkukac diákvetélkedő döntőjét.

A megnyitó rendezvényen dr. Bodor Zsolt, dékánhelyettes köszöntötte a résztvevő csapatokat és tanáraikat, majd dr. Mara Gyöngyvér, rektorhelyettes és a vetélkedő egyik szervezője is üdvözölte a versenyzőket, ellátva őket jótanácsokkal. Nicolae Maticu, a verseny egyik főtámogatójának, a Hanna Instruments cégnek a képviseletében szólt néhány buzdító szót a versenyzőknek. Ezt követte dr. Szép Sándor, egyetemi professzor munkavédelmi felkészítője, majd végül dr. Albert Csilla, egyetemi adjunktus és szervező ismertette a verseny menetét és szabályzatát.

Kémia és élelmiszertudomány szakterületen, általános iskolai szinten első helyezést ért el Debreczi Beáta, Orbán Klára, Csoma Ákos a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai, vezetőtanáruk: Máthé László. Második helyezést ért el a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola csapata: Kovács Levente, Jánosi Barbara, Nagy Csongor, Kiss Arnold szaktanár kíséretében.

Középiskolai szinten a kémia és élelmiszertudomány szakterületen az első helyezést értek el a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjai: Csősz Albert Sándor, Józsa Huba, Urbán Panna, Újfalvi Irma szaktanár irányításával. Második helyen végzett a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium csapata: Antal Balázs, Balló Levente, Antal Dávid, Szén Laura szaktanár kíséretében. Harmadik díjban részesültek Laczkó Örs, Lázár Botond, Prezsmer Hunor, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium diákjai, vezetőtanár Olteán Éva.

Biológia és természettudomány szakterületen, általános iskolai szinten első helyezést értek el a brassói Áprily Lajos Főgimnázium diákjai: Deák Ilka, László Csenge Adrien, Both Csaba Ákos, vezetőtanár: Papp Edith. Második helyezést ért el a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum csapata: Tamás Anna, Venczel Ajna, Szép Krisztina, vezetőtanár: Kiss Annamária. Harmadik helyen végzett a nyárádszeredai Bocskai István Iskolaközpont csapata: Molnár Iringó-Ágota, Oltyán Lilla-Viola, Szakáts Ágnes, akiket Oltyán Judit készített fel a versenyre.

Középiskolai szinten a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum diákjai lettek az elsők Bugár Anna, Orbán Emese Enikő, Sprencz Robert, vezetőtanáruk Makó Katalin. Második helyezést a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Elméleti Líceum csapata: Deák Enikő, Simon Hanna - Fatime, Czink Gergő, Görgicze Emőke vezetőtanár kíséretében. Harmadik helyen végzett a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Elméleti Líceum csapata csapata: Mátyás Johanna, Selyem - Hideg Renáta, Szőcs - Márton Balázs, vezetőtanár: Czimbalmos Zita.

Mindannyian értékes nyereményeket vihettek haza, elsősorban laboreszköz-csomagokat az iskolák számára, amelyet a rendezvény főtámogatói, laboreszköz forgalmazó cégek bocsátottak rendelkezésünkre.

A rendezvény támogatói:

Laboreszközökkel támogattak:

 • Hanna Instruments
 • Nitech
 • MultiLab
 • Bio-Aqua

Egyéb

 • Mineral Quantum
 • Dynaweb
 • Harmopan
 • Bocskor Pékség
 • Mafinom
 • Erdélyi Műszaki Tudományos Társaság (EMT)
 • Tipographic
 • Color Pont Advertising

Péntek délelőtti órákban a második fordulóba továbbjutott 20 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyet délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem 12-es termében. A diákok által elvégzett kísérlet menetét és kiértékelését, valamint a csapatok gyakorlati készségét egyetemi oktatókból álló zsűri értékelte. A péntek délutáni ünnepségen számos díj került kiosztásra.

A kémia szekció zsűriében helyet foglalnak:

 • Dr. Szép Sándor, egyetemi tanár
 • Dr. Both Emese, egyetemi adjunktus 
 • Dr. Tánczos Szidónia, egyetemi tanársegéd 
 • Dr. András Csaba Dezső, egyetemi tanársegéd 

A biológia szekció zsűrijében pedig:

 • Dr. Tóth Katalin, egyetemi tanár
 • Dr. György Éva, egyetemi docens 
 • Dr. Miklóssy Ildikó, egyetemi adjunktus 
 • Dr. Csató - Kovács Erika, egyetemi adjunktus

[2019-03-22] - Szakmai gyakorlat - Bertis húsfeldolgozó üzem

A Sapientia EMTE Élelmiszeripari mérnöki szak III. éves hallgatói 2018. március 13-án szakmai kiránduláson vettek részt Dr. Molnos Éva és Dr. Gyenge László oktatók vezetésével a sepsiszentgyörgyi Bertis húsfeldolgozó és hústermék-gyártó vállalatnál, illetve az ugyancsak hozzá tartozó pékségben.

Az üzemlátogatás alkalmával a hallgatók számára alkalom nyílt megismerni környékünk egyik legismertebb és egyben legmodernebb feldolgozási eljárásokat alkalmazó húsfeldolgozó működését. A látogatás alkalmával a gyártás során alkalmazott technológiák megismerésében és az alkalmazott húsipari berendezések és gépek bemutatásában Gáspár Rodica mérnökasszony volt segítségünkre. A hallgatóknak a különböző részegységek bemutatását követően alkalmuk volt feltenni kérdéseiket a mérnöknőnek, aki hosszútávú szakmai tapasztalatának köszönhetően kimerítő válaszokkal szolgált.

A szakmai kirándulásunk alkalmával azt tapasztaltuk, hogy a vállalatnál dolgozók egy jól összeszokott közösséget alkotnak, mely minden sikeres vállalkozás egyik legfontosabb ismérve. A látogatásunk végén az üzem jóvoltából egy ebédre is meghívtak bennünket, ahol megkóstolhattuk a frissen készült termékeiket.

A szakmai kirándulás kezdeményezésében és megszervezésében nyújtott segítségéért külön köszönettel tartozunk Simon Juliánna hallgatónak, aki a nyári szakmai gyakorlat ideje alatt jó viszonyt alakított ki a munkatársakkal, és kérésére rövid ideig a vállakozáshoz tartozó kis pékség és cukrászműhely megtekintését is lehetővé tették a csoport számára.

[2019-03-22] - Látogatóban a „Szépvízi Csengő” tejfeldolgozóban

2019. március 19-én a III. éves élelmiszeripari mérnöki szakos hallgatóinkkal ismét ellátogattunk a csíkszépvízi tejfeldolgozó üzembe, ahol a hallgatók megismerték a sajtgyártási technológiát.

Az üzem vezetője, Gál Zoltán úr részletesen bemutatta a kisüzem létrehozásának körülményeit és szükségességét, majd a gyártási technológiát, az alkalmazott berendezéseket vehették szemügyre a hallgatók. Az üzem „lelke”, Ferencz Szilárd sajtmester a tej útját követve mutatta be a tejalapanyag minőségi követelményeit, a technológiai lépéseket, a sajtokkal való utómunkák fontosságát és menetét. A hallgatókban felmerülő kérdések megbeszélése egy jó hangulatú termékkóstolóval társult. A látogatás alkalmával a diákokat elkísérték és az Élelmiszertudományi Tanszéket képviselték Molnos Éva és Gyenge László oktatók. Még egyszer köszönjük az üzem vezetőségének a nyitottságot, a lassan hagyománnyá váló látogatások lehetővé tételét és a kedves fogadtatást!

[2018-09-07] - Vannak még tandíjmentes helyek
Helyek száma: 14 tandíjmentes, 18 költség-hozzájárulásos

Költség-hozzájárulás összege: 250 euró/év

Beiratkozási időszak: 2018. szeptember 4-10., hétköznap 9-15 óra között, szombaton 9-13 óra között

[2018-06-14] - I. helyezést értek el hallgatóink az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen
2018. június 11-én az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának csapata első helyezést nyert el. Ez a helyezés azzal jár, hogy az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulójána nyertes csapat Magyarországot képviseli 2018. október 21-22. között, Párizsban.

A Sapbakers csapat tagjai:

 • Bodor Emília (Génsebészet szak, III. év)
 • Pinti Zsolt (Kommunikáció és PR mesteri szak, I. év)
 • Pongrácz Gellért (Élelmiszeripari mérnök szak, IV. év)
 • Salamon Bernadette (Élelmiszeripari mérnök szak, IV. év)
 • Simon Andrea-Beáta (Génsebészet szak, III. év)
 • Ölvedi Örs (Marketing szak, II. év)
 • Vincze Éva Boglárka (Fenntartható biotechnológiák mesteri szak, II. év)

Vezetőtanáraik dr. Albert Csilla egyetemi adjunktus, András Csaba Dezső egyetemi tanársegéd és Tankó György doktorandusz voltak.

A Sapbakers csapata egy fehérjében és rostban gazdag zsemle-különlegességgel mérettetett meg a versenyen, amelyben két élelmiszer technológia melléktermékét hasznosították újra: a sörgyártásból származó törkölyt és a tejfeldolgozás során keletkezett savót.

Szívből gratulálunk!

Linkek:

http://elelmiszer.hu/cikk/zsemle_nyerte_az_ecotrophilia_hazai_menetet

http://itthon.transindex.ro/?hir=51850


[2018-06-08] - 7. Romániai Ecotrophelia ökoinnovációs verseny
A 7. Romániai Ecotrophelia ökoinnovációs versenyen a Sapientia EMTE csapata, a
Sapbakers, különdíjban részesült. Az európai szintű verseny országos szakasza Galacon
május 29-31. között került megszervezésre.
A csapat tagjai Bodor Emília (Génsebészet, III. év), Pinti Zsolt (Kommunikáció és PR, I. év),
Pongrácz Gellért (Élelmiszeripari mérnök, IV. év), Salamon Bernadette (Élelmiszeripari
mérnök, IV. év), Simon Andrea-Beáta (Génsebészet, III. év), Ölvedi Örs (Marketing, II. év),
Vincze Éva Boglárka (Fenntartható biotechnológiák, II. év). Vezetőtanáraik dr. Albert Csilla
egyetemi adjunktus, András Csaba Dezső egyetemi tanársegéd és Tankó György
doktorandusz.
Az élelmiszer ökoinnovációs versenyen 16 csapat mutatta be termékeit, amelyek között volt
puding, fagylalt, zsemle, muffin, pástétom, rahát, keksz stb. A Sapbakers csapata egy
fehérjében és rostban gazdag müzli szeletet mérettetett meg a versenyen, amelyben két
élelmiszer technológia melléktermékét hasznosították újra: a sörgyártásból származó törkölyt
és a tejfeldolgozás során keletkezett savót. A SC EXPERGO BUSINESS NETWORK SRL
különdíját hozták haza, amelyet mindig a legízletesebb terméknek adnak.
Gratulálunk a csapatnak és sok sikert kívánunk a továbbiakban!

[2018-03-23] - Kisfilmmel népszerűsít az Élelmiszeripari mérnök szak

Az élelmiszeripari mérnöki szakterületen az országban kizárólag a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán folyik magyar nyelven az oktatás. Ezért az élelmiszeripari mérnök szakos hallgatóink, volt diákjaink elmesélik, hogy mivel is foglalkoznak itt az egyetemen. 

Az élelmiszermérnökök azok, akik jól tudják, hogyan készülnek egyes élelmiszerek, vannak új ötleteik az élelmiszeripari termékek előállítására. Ugyanakkor tudják, hogy mi az egészséges táplálkozás alapja és megtanulják azt is, hogy a mesterséges tartósítószereket mivel lehet helyettesíteni és ezt pedig hogan állíthatják elő.

Most az ők munkájukba engedünk egy kis betekintést, hiszen a korszerűen felszerelt laborokban rengeteg funkcionális és innovatív élelmiszert készítenek.


[2018-03-23] - Sikeresen zárult a VIII. Laborkukac diákvetélkedő

Sikeresen zárult 2018. március 16-án, pénteken a nyolcadik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. 

Pénteken a délelőtti órákban a második fordulóba továbbjutott 18 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyet délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem nagy aulájában. A diákok által elvégzett kísérlet menetét, kiértékelését, valamint a csapatok gyakorlati készségét iskolai tanárokból és egyetemi oktatókból álló zsűri értékelte. A péntek délutáni ünnepségen számos díj került kiosztásra.

Kémia és élelmiszertudomány szakterület, VII-VIII. osztály

I. helyezett a Sövér Elek Szakközépiskola csapata (Gyergyóalfalu)

 • Kis Virág
 • Ráduly Kincső
 • Vargyas Boglárka
 • vezetőtanáruk: Kiss Arnold

II. helyezett a Deák Farkas Általános Iskola csapata (Nyárádszereda)

 • Szabó Kriszta Nikolett
 • Tőkés Andrea
 • Ábrahám Dávid
 • vezetőtanáruk: Csíki Judit

III. helyezett Bethlen Gábor Általános Iskola csapata (Székelyudvarhely)

 • Biró Zsolt
 • Demény Roland
 • Kész Krisztián Attila
 • vezetőtanáruk: Biró-Ambrus Hajnal

Kémia és élelmiszertudomány szakterület, IX-XII. osztály

I. helyezett a Márton Áron Főgimnázium csapata (Csíkszereda)

 • Albert Csongor
 • Kosza Szilvia
 • Becze Henrietta
 • vezetőtanáruk: Bilibók Katalin

II. helyezett a Márton Áron Főgimnázium csapata (Csíkszereda)

 • Laczkó Örs
 • Lázár Botond
 • Miklós Ádám
 • vezetőtanáruk: Olteán Éva

III. helyezett a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium csapata (Csíkszereda)

 • Biró Konrád ? János
 • Erdély Hunor
 • Kajtár Henrietta
 • vezetőtanáruk: Szén Laura

Biológia és természettudomány szakterület, VII-VIII. osztály

I. helyezett a Báthory István Elméleti Líceum csapata (Kolozsvár)

 • Tonk Bence Márton
 • Adorjáni Tomay
 • Mezei Dániel
 • vezetőtanáruk: Kiss Annamária

II. helyezett a Áprily Lajos Főgimnázium csapata (Brassó)

 • Kovács Lóránd
 • Arányi Adrienn Beatrice
 • Benedek Zsuzsanna
 • vezetőtanáruk: Papp Edith.

III. helyezett az Apor István Gimnázium csapata (Kézdiszentlélek)

 • Marthi Karola
 • Mihalcea Richard
 • Péter Tamás
 • vezetőtanáruk: Móré Noémi

Biológia és természettudomány szakterület, IX-XII. osztály

I. helyezett az Áprily Lajos Főgimnázium csapata (Brassó)

 • Bodor Anita
 • Petki Pál-Milán
 • Berszán Gréta
 • vezetőtanáruk: Biró Margareta

II. helyezett a Salamon Ernő Elméleti Líceum csapata (Gyergyószentmiklós)

 • Kedves Anita-Krisztina
 • Opra Júlia
 • Simon Hanna Fatime
 • vezetőtanáruk: Görgicze Emőke

III. helyezett a Mikes Kelemen Elméleti Líceum csapata (Sepsiszentgyörgy)

 • Bartók Brigitta
 • Bogyó Barbara
 • Dávid Zselyke
 • vezetőtanáruk: Majos Andrea

 

Mindannyian értékes nyereményeket vihettek haza, elsősorban laboreszköz-csomagokat az iskolák számára, amelyet a rendezvény főtámogatói, laboreszköz forgalmazó cégek bocsátottak rendelkezésünkre.

[2018-03-06] - Látogatóban a “Szépvízi Csengő” tejfeldolgozóban

2018. február 20-án a III. éves élelmiszeripari mérnöki szakos hallgatóink az agár- és élelmiszeripari gazdaság (III. év), valamint az agroturisztikai mérnök-menedzser szakos (IV. év) hallgatókkal rövid látogatás keretében megismerkedtek a csíkszépvízi üzemben alkalmazott sajtgyártási technológiával.

Az üzem vezetője részletesen bemutatta a kisüzem létrehozásának körülményeit és szükségességét, majd a gyártási technológiát, az alkalmazott berendezéseket vehették szemügyre a hallgatók. A felmerülő kérdések megbeszélését egy jó hangulatú termékkóstoló előzte meg, megalapozva a szakmai kíváncsiság kibontakozását. A látogatás alkalmával a diákokat elkísérték és az Élelmiszertudományi Tanszéket képviselték Dr. Molnos Éva és András Csaba Dezső oktatók.

Ezúton is köszönjük az üzem vezetőségének a lehetőséget és a kedves fogadtatást!

[2018-03-06] - Science Espresso: Funkcionális élelmiszerek az egészséges táplálkozásért

2018. március 6-án, kedden délután tartja dr. Albert Csilla, egyetemi adjunktus a hatodik Science Espresso előadást, amelynek témája a funkcionális élelmiszerek.

A Laboron kívül kiállítás kísérőrendezvényének a helyszíne a Sapientia EMTE, Csíkszeredai Karának 15-ös terme.

Az előadásról:

Napjainkban az egészségtudatos táplálkozás egyre nagyobb teret hódít. Hippokrátesz kijelentése: ?Hagyd, hogy az étel legyen a gyógyszered és a gyógyszer az ételed? megújult érdeklődést kapott. Az igény megjelenésével nagymértékben megnőtt a funkcionális élelmiszerek piaca.

De mi is az a funkcionális élelmiszer? Biztonságos? Teljesíti azt, amit ígér?

[2018-03-06] - Laboron kívül - csináld-magad tudományos forradalom

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 29 európai intézménnyel partnerségben részt vesz a Horizon 2020 program által támogatott Sparks nevű projektben, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ők is a tudomány és az innováció alakítói lehetnek.

A Sparks (Újragondolni az innovációt együtt) projekt keretében Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületének félemeletén 2018. január 15-től március 23-ig ingyenesen megtekinthető a Laboron kívül: csináld magad tudomány (Beyond the Lab: DIY Science Revolution) című kiállítás.

[2016-03-22] - Sikeresen zárult a VI. Laborkukac diákvetélkedő
Kolozsvári, gyergyószentmiklósi, csíkszentdomokosi és csíkszeredai diákok értek el első helyezést a különböző kategóriákban.

Sikeresen zárult a hatodik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. 2016. március 18-án a délelőtti órákban a második fordulóba továbbjutott 30 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyet délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem nagy aulájában. A diákok által elvégzett kísérlet menetét, kiértékelését valamint a csapatok gyakorlati készségét egyetemi oktatókból álló zsűri értékelte. A péntek délutáni ünnepségen számos díj került kiosztásra.

Biológia szakterületen, általános iskolai szinten a következő helyezések lettek:

I. díj: Báthory István Elméleti Líceum (Kolozsvár) csapata:

Zágoni Kata, Albert-Nagy Henrietta, Lupás Mónika

vezetőtanár: Kiss Annamária.

II. díj: Áprily Lajos Főgimnázium (Brassó) csapata: 

Bucescu Andrea, Szekrény Evelin, Kiss Blanka

vezetőtanár: Papp Edith.

III. díj: Apor István Gimnázium (Kézdiszentlélek) csapata: 

Balogh Gergő, Cserei Zsolt, Marthi Norbert

vezetőtanár: Moré Noémi 

 

Középiskolai szinten a helyezés a következőképpen alakult:

I. díj:  Salamon Ernő Gimnázium (Gyergyószentmiklós) csapata

Lakatos Adél, Varga Katalin-Eszter, Koszti Szilamér-Gyula

vezetőtanár: Barabás Tibor.

II. díj: Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum (Szilágycseh) csapata

Mészáros Lilla, Szekeres Ágota és Tóth Heléna

vezetőtanár: Kovács Norbert

III. díj: Báthory István Elméleti Líceum (Kolozsvár) csapata

Juhász Johanna, Török Faragó Sára, Vajas Aliz

vezetőtanár: Makó Katalin

Kémia szakterületen, általános iskolai szinten a következő helyezések lettek:

I. díj: Márton Áron Általános Iskola (Csíkszentdomokos) csapata

Dobos Gergely, Máté Szilamér, Máthé Zalán

vezetőtanáruk: Veress Noémi

II. díj: Áprily Lajos Főgimnázium (Brassó) csapata 

Tordai Alexa, Dinu Timea, Joós Krisztina

vezetőtanár: Strigoi Szabó Edith

III. díj: Sövér Elek Iskolaközpont (Gyergyóalfalu) csapata:

Erdős Réka, Madarász Dóra, Vasi András

vezetőtanár: Kiss Arnold

Dicséretben részesült Csiki Sándor, Gergely Csongor, Séra István a kányádi Toró Tibor Általános Iskolából, akiket Biró-Ambrus Hajnal készített fel a versenyre.

 

 

Középiskolai szinten a helyezés a következőképpen alakult:

Középiskolai szinten a kémia szakterületen mindhárom díjat a csíkszeredai Márton Áron főgimnázium diákjai vitték el.

I. díj: Márton Áron Főgimnázium (Csíkszereda) csapata:

Papp Andrea, Capcalo Dániel és Szőcs Álmos

vezetőtanár: Oltean Éva

II. díj: Márton Áron Főgimnázium (Csíkszereda) csapata

Lőrinc Barna-Attila, Mihály Szabolcs, Kovács Alpár

vezetőtanár: Bilibók Katalin

III. díj: Márton Áron Főgimnázium (Csíkszereda) csapata

Bogács Emőke, Lőrincz Szabolcs-Botond és Molnár Tímea

vezetőtanár: Halász Gyöngyi.

látványos kísérletük alapján a zsűri különdíjjal jutalmazta a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum diákjait: Gergely Tamás, Kőrösi Kristóf és Vezsenyi Ákos, vezetőtanáraik: Takács Tünde és Ciubotariu Éva.

Mindannyian értékes nyereményeket vihettek haza, elsősorban laboreszköz-csomagokat az iskolák számára, amelyet a rendezvényt támogató laboreszköz forgalmazó cégek - a Nitech és BioAqua - bocsátottak rendelkezésünkre és megszemélyesített Laborkukac ajándéktárgyakat.

A rendezvény megszervezéséhez nyújtott anyagi segítségért köszönet a támogatóinknak.

[2016-03-03] - Laborkukac Diákvetélkedőre lehet jelentkezni

A Sapientia EMTE Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékei idén is meghirdetik a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára.

A vetélkedő célja a tanulók gyakorlati ismereteinek gyarapítása a biológia, kémia, környezettudomány és élelmiszertudomány szakterületeken.

A vetélkedő általános bemutatása:

A vetélkedő idén biológiai és környezettudományi, valamint kémiai és élelmiszertudományi  témájú laboratóriumi kísérletek elvégzéséből és kiértékeléséből áll, amelyet részben az iskolában, részben a Sapientia EMTE Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékeinek laboratóriumaiban végeznek el a jelentkezők.

A verseny kategóriái:

I. kategória: 7-8. osztályos tanulók

 • Első forduló: a megadott gyakorlatok elvégzése, eredmények dokumentálása és kiértékelése a megadott feladatlap alapján.
 • Második forduló: Előzetesen megadott tematika alapján egy laborgyakorlat elvégzése a Sapientia EMTE laboratóriumaiban.

II. kategória: 9-12. osztályos tanulók

 • Első forduló: a megadott gyakorlatok elvégzése, eredmények dokumentálása és kiértékelése a megadott feladatlap alapján.
 • Második forduló: Előzetesen megadott tematika alapján egy laborgyakorlat és egy szabadon választott érdekes kísérlet elvégzése a Sapientia EMTE laboratóriumaiban.

 

A vetélkedő szabályzata:

A versenyre 3 fős, általános és középiskolai diákokból álló csapatok nevezhetnek be. A csapattagok kötelezően csak egy iskola diákjai lehetnek. Minden csapat mellé kell egy vezető tanár, egy vezető tanár csak egy csapatot vezethet egy témakörben. A határidők betartása kötelező.

Az első forduló feladatlapjai letölthetők innen:

 

Kérjük a csapatokat, hogy a megoldásokat a megadott határidőre küldjék be az alábbi e-mail címre: laczkoizabella@sapientia.siculorum.ro

A vetélkedő programja

Tevékenység

Határidő

A feladatlap beküldése

2016. március 7.

Első forduló eredményhirdetése

2016. március 11.

A 9-12. osztályos csapatok érdekes kísérlet leírásának beküldése

2016. március 14.

Második forduló

2016. március 18.

Eredményes versenyzést, jó ?kukackodást? kívánunk!

[2016-02-15] - Szakmai tapasztalatcsere a Szent István Egyetemen/Határon átnyúló képzési és innovációs törekvések
A Sapientia EMTE Kolozsvári, Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Karairól 7 egyetemi oktató és 17 biotechnológus, környezetmérnök, környezettudós, élelmiszermérnök, kertész és növényorvos szakos hallgató vett részt 2016. február 4-7. közötti időszakban a Szent István Egyetemen tett látogatáson.

A Szent István Egyetem részéről a delegációt Magyar Ferenc stratégiai és koordinációs főigazgató és Nagy Dániel EHÖK elnök fogadta.

A látogatáson közelebbről is megismerkedtek a Szent István Egyetem magas szintű, gyakorlatorientált képzési lehetőségeivel, Erasmus programjaival. A SZIE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata ismertette az egyetem nemzetközi és magyar diákéletét, a szakkollégiumi, kulturális és sportolási lehetőségeket.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatóival és hallgatóival folytatott egyeztetések sikeresen zárultak, s a résztvevők együttesen több mint 15 témát vázoltak fel, melyekkel kapcsolatban hamarosan közös tevékenységek indulhatnak.

Az Élelmiszer-tudományi Tanszéket Dr. Albert Csilla, adjunktus, valamint diákjaink közül Kolozsi Orsolya IV. éves, Salamon Bernadette II. éves, Erőss Ignác I. éves mesteris hallgatóink képviselték.

[2015-09-15] - A Csíki Sör Manufaktúrával közösen a Sapientia EMTE elnyerte a Magyar Termék Nagydíj Régiók Különdíját
A szeptember 3-án a magyarországi Országházban tartott díjátadón az egyetemünket Dr. Salamon Rózália Veronika, egyetemi docens képviselte.
Az emlékoklevelet és a díjat, amelyet ők átvettek egyetemünk dékánjának, Dr. Kósa Istvánnak valamint az Élelmiszertudományi Tanszék vezetőjének, Dr. György Évának adták át. Az eseményre 2015. szeptember 10-én került sor délelőtt 10 órától a Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén, a 112-es tanácsteremben.
A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa 2015. évben a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Régiók Díja elismerést a Csíki Sör Manufaktúra ? Lixid Projekt Kft. Csíkszentsimon részére ítélte oda, elismervén azt az elkötelezett tevékenységet, mellyel az 1548-ra visszatekintő hagyomá­nyokra alapozó receptek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szakemberei és egy helyi sörfőző mester segítségével újból felelevenedhettek.
Lénárd András megköszönte az egyetemi vezetőségnek azt, hogy a Csíki Sör Manufaktúra sikerében osztoznak, ugyanakkor kiemelte, hogy az egyetem szaktudása és az emberi erőforrás nélkül ez a sörgyár és termelés nem valósulhatott volna meg.
Salamon Rozália, az egyetem docense elmondta, hogy az egyetemnek ez egy nagyszerű lehetőség volt arra, hogy szakmailag fejlődjenek az itt végzett hallgatók, hiszen többen az Élelmiszertudományi Tanszék hallgatói közül a sörgyárban helyezkedtek el.
Tervben van a gyár bővítése, ahogyan a cégvezető elmondta, ez pedig azt vonja magával, hogy újabb munkaerőre lesz szükség, továbbra is partnerként tekint az egyetemre.
A találkozón és a díj továbbadásán szó volt még más együttműködési lehetőségekről, ösztöndíjprogramokról, valamint az egyetemen található erjesztő laboratórium modernizálásáról, egy új sörfőző technológia beszerzéséről.
Az eseményen jelen volt Dr. Kósa István dékán is, aki örömmel fogadta az intézmény fele kapott pozitív visszajelzéseket és kihangsúlyozta, hogy nem látja akadályát annak, hogy a további együttműködés ne folytatódna, akár másfajta területeken is.

A díjat végül Dr. György Éva a Sapientia EMTE, Élelmiszertudományi Tanszékének a vezetője vette át, megköszönve a bizalmat az intézmény fele.

[2015-06-18] - Attila, the Drink of Gods

A fenti nevet viselő, a hallgatóink által készített savós sör II. helyezést érdemelt az Ecotrophelia nemzetközi versenyen.  

Május 25-27 között Temesváron került sor a IV. Ecotrophelia Öko-innovatív élelmiszer előállító nemzetközi verseny országos döntőjére. A versenyen 11 romániai egyetemi központ képviseltette magát (Iași, Kolozsvár, Temesvár, Suceava, Nagyvárad, Galac, Nagyszeben, Brassó, Târgoviște, Craiova és Csíkszereda) összesen 19 csapat mérte össze tudását és mutatta be a hallgatók által készített öko-innovatív termékeket. 

A termékeket élelmiszeripari, élelmiszer-minősítési szakemberek és menedzserek értékelték, figyelembe véve a termék eredetiségét, újdonságát, ipari termelési megvalósíthatóságát, érzékszervi tulajdonságait, csomagolási körülményeket, piaci promócióját, a termék és technológia környezet baráti jellegét és a termék előállítás üzleti tervét.

A szakmai és tudományos bemutatóból, illetve érzékszervi bírálatból álló megmérettetésen hallgatóink, Bán Delinke, Kolozsi Orsolya, Kuzman Hajnalka, Szőcs Hunor, Tankó György és Vultur Alexandru az Attila, the Drink of Gods nevezetű savós sörükkel II. díjban részesültek, maguk mögött hagyva jeles egyetemeket képviselő csapatokat. A termékről részletesebben a facebook oldalán olvashatnak.

Az Ecotrophelia 2015 Románia verseny győztesei a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem hallgatói, akik októberben, a Milánóban sorra kerülő Európai döntőben Romániát fogják képviselni.

Gratulálunk a kiváló teljesítményhez és a komoly munkához mindannyiuknak!

[2015-04-30] - V. Laborkukac diákvetélkedő
Sikeresen zárult az ötödik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő a Sapientia EMTE csíkszeredai Műszaki és Társadalomtudományi Karán. A délelőtti órákban a második fordulóba továbbjutott 34 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyeket délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem nagy aulájában. A diákok által elvégzett kísérletek menetét, kiértékelését, valamint a csapatok gyakorlati készségét egyetemi és középiskolai oktatókból álló zsűri értékelte. A szombat délutáni ünnepségen számos díj kiosztásra került.

Biológia és természettudomány szakterületen, általános iskolai szinten első helyezést értek el a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum diákjai: Zágoni Kata, Albert-Nagy Henrietta, Lupás Mónika, vezetőtanáruk Kiss Annamária. Második helyezést ért el a Csíkfalvi Gimnázium csapata: Kerekes Ágnes, Papp Renáta-Viola, Szabó Erzsébet Zsófia, a vezetőtanár szerepében Oltyán Judit. Harmadik helyen végzett a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola csapata: Bakó Naómi, Csibi Alexandra, Kardalus Áron, akiket Borsos Magdolna tanár készített fel a versenyre.

Középiskolai szinten a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjai lettek az elsők: Csiszér Mónika, Erdély Bálint, Erős Nándor, vezetőtanáruk Csata Emese. Második helyezést a szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum diákjai értek el: Mészáros Lilla, Szekeres Ágota és Tóth Heléna, Kovács Norbert vezetőtanár kíséretében. Harmadik helyen végzett a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum csapata: Hajdó Zsombor, Bende Csongor, Szabó Róbert Milán, vezetőtanáruk Márton Kinga.

Kémia és élelmiszertudomány szakterületen, általános iskolai szinten első helyezést ért el Bartos Orsolya, Teleki Pál és Vajda Helga Noémi a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumból, vezetőtanáruk Máthé László volt. Második helyezést értek el a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola diákjai: Bács Bernát, Bíró Konrád János és Török Barbara, vezetőtanár Veress Noémi Borbála. Harmadik helyen végzett a gyergyóalfalvi Sövér Elek Iskolaközpont csapata: Madarász Dóra, Erdős Réka és Vasi András, Kiss Arnold szaktanár kíséretében.

Középiskolai szinten a mezőny nagyon erősnek bizonyult, ezért a zsűri két első díjat ítélt oda a versenyzőknek. Elsők lettek a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjai: Papp Andrea, Capcalo Dániel és Szőcs Álmos, vezetőtanáruk Oltean Éva. Szintén első helyezett a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum csapata: Bajkó Nimród Csaba, Nagy Miklós, Szabó Tamás, Máthé László szaktanár irányításával. Harmadik helyen a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium másik csapata végzett: Balog Laura, Urkon Melinda és Pápai Zsuzsanna, vezetőtanáruk Bilibók Katalin. Dicséretben részesült Bálint István, Bálint Balázs és Katona Szabolcs, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumból, akiket Szén Laura szaktanár készített fel a versenyre.

A végleges eredmények letölthetők az alábbiakban:

Mindannyian értékes nyereményeket vihettek haza, elsősorban laboreszköz-csomagokat az iskolák számára, amelyet a rendezvényt támogató, laboreszközöket forgalmazó cégek, a Nitech, a BioAqua és a BioZyme bocsátottak rendelkezésünkre. Emellett a diákok Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Tanácsa által felajánlott értékes könyvekkel is gazdagodtak, megszemélyesített Laborkukac pólókat és adathordozókat vihettek haza.

Az általános iskolás diákoknak a verseny mellett délutánra egy kis szórakozva tanulás is jutott, őket ugyanis a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány helyszínén működő Csodák palotájába kalauzoltuk.

A rendezvény megszervezéséhez nyújtott anyagi segítségért köszönet a támogatóinknak.

[2015-03-21] - Ötödik alkalommal hirdetjük meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára

A Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén működő Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékek ötödik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára. 

A vetélkedő célja a tanulók gyakorlati ismereteinek gyarapítása a biológia, kémia, környezettudomány és élelmiszertudomány szakterületeken.

A vetélkedő általános bemutatása:

A vetélkedő idén biológiai és környezettudományi, valamint kémiai és élelmiszertudományi témájú laboratóriumi kísérletek elvégzéséből és kiértékeléséből áll, amelyet részben az iskolában, részben a Sapientia EMTE Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékeinek laboratóriumaiban végeznek el a jelentkezők.

A verseny kategóriái:

I. kategória: VII-VIII. osztályos tanulók

 • Első forduló: a megadott gyakorlatok elvégzése, eredmények dokumentálása és kiértékelése a megadott feladatlap alapján.
 • Második forduló: előzetesen megadott tematika alapján egy laborgyakorlat elvégzése a Sapientia EMTE laboratóriumaiban.

II. kategória: IX-XII. osztályos tanulók

 • Első forduló: a megadott gyakorlatok elvégzése, eredmények dokumentálása és kiértékelése a megadott feladatlap alapján.
 • Második forduló: előzetesen megadott tematika alapján egy laborgyakorlat és egy szabadon választott érdekes kísérlet elvégzése a Sapientia EMTE laboratóriumaiban.

A vetélkedő szabályzata:

A versenyre 3 fős, általános és középiskolai diákokból álló csapatok nevezhetnek be. A csapattagok kötelezően csak egy iskola diákjai lehetnek. Minden csapat mellé kell egy vezető tanár, egy vezető tanár csak egy csapatot vezethet egy témakörben. A határidők betartása kötelező.

Az első forduló feladatlapjai letölthetők innen:

Kérjük a csapatokat, hogy a megoldásokat a megadott határidőre küldjék be az alábbi e-mail címre: laczkoizabella@sapientia.siculorum.ro

A vetélkedő programja:

Tevékenység

Határidő

A feladatlap beküldése

2015. március 27.

Első forduló eredményhirdetése

2015. április 2.

A IX-XII. osztályos csapatok érdekes kísérlet leírásának beküldése

2015. április 17.

Második forduló

2015. április 25.

Eredményes versenyzést, jó "kukackodást" kívánunk!

[2015-02-25] - Újabb videó készült az Élelmiszertudományi Tanszékről
Két kisfilmet készített az Erdély Tv a Sapientia Emte Élelmiszertudományi Tanszék -ről.

Első kisfilmjében a csíkszeredai Sapientia Egyetem élelmiszeripari mérnök képzését mutatta be. Röviden betekinthetünk az élelmiszeripari mérnökképzésbe, megismerkedhetünk az oktatott tárgyakkal, a laboratóriumokkal, az egyetem felszereltségével, oktatóival.

"Milyen kapcsolat van a tudomány és az élelmiszerek között?" - ezzel az alapgondolattal indul
az alábbi linkre kattintva újranézhető kisfilm:Második forgatásuk során az egyetem erjesztés laboratóriumában, a sörfőzés rejtelmeiről beszélgettek. Dr. Salamon Rozália és András Csaba a mézes sör laboratóriumi körülmények között történő előállítását mutatták be: a maláta őrlésétől, a sör főzésén keresztül, a fogyaszthatóságig.

[2015-01-19] - Megállapodtunk a Csíki Sör gyártójával

Az együttműködés hallgatóink szakmai fejlődését is lehetővé teszi. 

2014 decemberében együttműködési szerződést írt alá a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kara a Lixid Project Kft-vel. A találkozón jelen volt az Egyetem rektora, Dr. Dávid László, Dr. Kósa István dékán, Dr. György Éva tanszékvezető, Dr. Salamon Rozália Veronika docens, valamint a cég vezetője, Lénárd András.

A vállalat, amely sokak számára Csíki Sör Manufaktúraként ismert, novemberben kezdte meg annak a Csíki sörnek és Székely sörnek a gyártását és értékesítését, amely receptjének elkészítésében Egyetemünk oktatói, az Élelmiszertudományi Tanszék munkatársai is részt vettek. A kézműves söröket gyártó vállalat alkalmazottainak sorában számos sapientiás hallgató van, olyanok is, akiknek egyetemi tanulmányaik még folyamatban vannak.

Az együttműködési megállapodás kiváló lehetőség arra, hogy az Élelmiszeripari mérnök szakon tanuló diákok szakmailag fejlődjenek, akár már tanulmányaik során kutatásokban, projektekben vegyenek részt. A Csíki Sör Manufaktúra szakmai gyakorlatra is szívesen fogadja hallgatóinkat, továbbá ösztöndíjjal jutalmazza azokat, akik kimagaslóan teljesítenek. A felek közötti megállapodás értelmében a jövőbeni tervek között szerepelnek közös kutatási projektek, szakértői tapasztalatcserék, valamint közös tudományos ülésszakok. 

A Csíki Sör Manufaktúráról a Duna televízió is beszámolt a Kárpát Expressz című műsor január 12-i adásában. Az összeállításban a Sapientia Egyetemmel való együttműködés is hangsúlyt kap. 

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető a videó (4:20 perctől):

[2014-12-16] - Nemzetközi diákkonferencián hallgatóink
November 27-28. között "Innovativa" Nemzetközi Diákkonferencián vettek részt a II. éves Fenntartható biotechnológiák mesterképzéses hallgatóink.

A Nagyváradi Egyetem által szervezett eseményen hallgatóink tízperces, angol nyelvű előadást tartottak a következő témakörökben:
 • Brewer`s spent grain valorification in bakering industry - Péter Orsolya, Keresztes Béla - Advisors: Szép Alexandru, Salamon Rozália Veronika
 • Production of selenite enriched milk and dairy products - Orbán Zsolt, Váncsa Melinda - Advisors: Csapó János, Salamon Rozália Veronika
 • The effect of pretreating methods on quantity and quality of the wild caraway essential oil - Barabás Imola, Dobri Emőke - Szép Alexandru, Salamon Rozália Veronika, András Csaba Dezső
 • The effect of lactic acid bacteria inoculation on the fermentation characteristics of different silages - Funkenhauzer Bernadett, Máthé Loránd, Tókos Kinga, Becze Annamária - Advisor: Laslo Éva
 • The effects of milk fortification with conjugated linoleic acid in yogurt preparation - Tókos Kinga, Györfy Erika - Advisor: Salamon Rozália Veronika
 • Whey beer - Tankó György, Kuzman Hajnalka ? Advisor: Salamon Rozália Veronika

A Nagyváradi Egyetem, a Suceava-i Ștefan cel Mare Egyetem, a kolozsvári Babeș Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia EMTE hallgatói összesen 26 dolgozatot mutattak be. Hallgatóink közül Tankó György I díjban, valamint Péter Orsolya és Keresztes Béla III. díjban részesültek. Gratulálunk nekik!


[2014-12-16] - Vendégünk lesz Dr. Gundel János professzor
Dr. Gundel János professzor, gasztronómus, az Élelmiszertudományi Tanszék vendégoktatója, a leghíresebb magyar vendéglátós család leszármazottja, Gundel család történetéről tart előadást a Sapientián, december 17-én, szerdán este 6 órától az Egyetem Kis Aulájában.

[2014-11-20] - Dr. Csapó János, az Élelmiszer-tudományi Tanszék főállású oktatójának interjúja az Erdélyi Naplóban
dr. Csapó János egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Élelmiszer-tudományi Intézetének és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Élelmiszer-tudományi Tanszékének oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

http://erdelyinaplo.ro/eletmod/felni-vagy-megenni

[2014-11-12] - Legeredetibb ökoinnovációs élelmiszeripari termék a Sapientian
Július 8-10 között a Szűcsvár-i (Suceava) Stefan cel Mare Egyetem Élelmiszeripari
Karának szervezésében tartották meg az Ecotrophelia 2013 nemzetközi ökoinnovációs
élelmiszerek országos döntőjét. A verseny célja olyan élelmiszer előállítása, amely még
nem található meg a kereskedelemben és előállítása minél kisebb kedvezőtlen hatást
gyakorol a természetre. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet Bilibók Zsófia,
Gál Gyöngyvér, Szabó Nóra-Anita és Tankó György negyedéves élelmiszeripari mérnök
szakos hallgatók képviselték. Hallgatóink az ország különböző egyetemeiről benevező
16 csapat közül a My Juniper Honey nevű felsőerjesztésű, barna, szűretlen, borókával és
mézzel ízesített sörrel ?Legeredetibb termék? különdíjban részesültek.
"Termékünk eredeti a receptjének köszönhetően, hiszen borókával és mézzel ízesített
sör nemcsak a román, hanem az európai piacon sem található meg, különleges és
innovációs a csomagolásnak köszönhetően is, hiszen sörünket lézerrel gravírozott
üvegekbe palackoztuk, és olyan gyűjtőcsomagolást alkalmaztunk, amelyik ragasztó
nélkül tűzdeléssel készült.? - mondotta a témavezető Salamon Rozália Veronika egyetemi
adjunktus. A különböző élelmiszer-iparágakat képviselő öttagú zsűri az első díjat a
Szűcsvári Egyetem hallgatóinak ítélte oda a gyermekláncfűvel és chia maggal ízesített
forrázott sajttermékért. A nyertes csapat a Németországban rendezendő nemzetközi
döntőn fog részt venni.

[2014-11-12] - Csíki Sör
A Sapientia EMTE, Élelmiszertudományi Tanszék munkatársa, dr. Salamon Rozália Veronika docens, volt és jelenlegi élelmiszermérnök hallgatókkal együtt állították össze a Csíkszentsimonban gyártásra kerülő Csíki Sör, valamint a Székely Sör receptjeit.

A Csíki Sör, valamint a Székely Sör típusát tekintve a lager, azaz az alsóerjesztésű világos sörökhöz tartozik, azon belül is a Bock típushoz.

"Ünnepi sörtípusként is ismerik a magas alkoholtartalma miatt" ? magyarázta Simonffy Árpád sörfőzőmester. Enyhén édeskés ízű, nem annyira világos színű, alkohol tartalma pedig hat százalékos. Úgynevezett kézműves sört gyártanak, ugyanis adalékanyagok és enzimek felhasználása nélkül, csak kizárólag víz, komló és maláta, valamint élesztő hozzáadásával készítik a sört, betartva az 1516-ban megjelent, a bajor sörgyártás tisztaságára vonatkozó törvényt. A sörárpát Szlovákiából, a komlót Segesvár környékéről szerzik be, a vizet pedig saját vízkútjaikból.

Készen áll a Csíki Sör, valamint a Székely Sör gyártására és forgalmazására a Csíki Sör Manufaktúra. Novemberben már az üzletek polcaira kerülhetnek az új sörmárkák.

[2014-11-12] - Kitűnően szerepeltek hallgatóink az ETDK-n
Élelmiszeripari mérnöki és Biotechnológia alapszakos, valamint Fenntartható biotechnológiák mesteri szakos hallgatóink képviselték Karunkat az elmúlt hétvégén megrendezésre kerülő ETDK-n.

A Marosvásárhelyen megszervezett Agrártudományi Erdélyi Tudományok Diákköri Konferencián két különböző szekcióban mutatták be kutatásaikat és munkájukat hallgatóink.

Az Élelmiszertudományi szakosztályban öt dolgozat került bemutatásra. A dolgozatokat és előadásokat szakmai szempontból dr. Laslo Éva, Sapientia EMTE, Műszaki és Társadalomtudományi Kar, Csíkszereda, dr. Székely Edit, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, dr. Balog Adalbert, Sapientia EMTE, Műszaki és Humántudományok Kar, Marosvásárhely és András Csaba Dezső, Sapientia EMTE, Műszaki és Társadalomtudományi Kar, Csíkszereda bírálták el.

Eredmények:

Helyezés

Szerző(k)

Egyetem, szak és évfolyam

Dolgozat

Vezetőtanár(ok)

 1.

Tankó György, Kuzman Ildikó Hajnalka

Sapientia EMTE, Műszaki és Társadalomtudományi Kar

Fenntartható biotechnológiák I. év, Élelmiszermérnöki IV. év

 

Öko-innovatív termék előállítása tejsavó felhasználásával

Dr. Salamon Rozália Veronika

2. 

Barabás Imola, Dobri Emőke

Sapientia EMTE, Műszaki és Társadalomtudományi Kar

Fenntartható biotechnológiák I. év

 

Az extrakciós módszer hatása a vadkömény illóolaj kihozatalára és összetételre

Dr. Szép Alexandru, András Csaba Dezső, Dr. Salamon Rozália Veronika

 3.

 

Szabó Nóra

(Végzett élelmiszermérnök hallgatónk)

 

Bánsági Agrártudományi és állategészségügyi Egyetem, Temesvár, Mezőgazdasági alapanyagok feldolgozása, I. év

Vermut különlegesség Csíki havasi gyógynövénykeverék alkalmazásával

Dr. Salamon Rozália Veronika


[2014-11-12] - Beszámoló az Ecotrophelia versenyről

Az Ecotrophelia Öko-innovációs élelmiszerek nemzetközi verseny országos döntője zajlott a Sapientián. 

A Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kara, a Galaţi-i ?Dunărea de Jos? Egyetem Élelmiszertudományi Kara, a Romániai Élelmiszerszakértők Egyesülete, valamint a Food for Life Románia közös szervezésében 2014. június 26-28. között került megrendezésre az Ecotrophelia Öko-innovációs élelmiszerek nemzetközi verseny országos döntője. A versenyen a nyolc egyetemi központot képviselő 14 csapat mérte össze tudását, és mutatták be az általuk készített öko-innovatív termékeket.

A bemutatott termékek között szerepelt gluténmentes muffin, medvehagymás pástétom, csicsókás és homoktövises fagylalt, vörös vermut, savóból és malátából készített sör, rebarbara szószos fűszeres keksz, dietetikus házi csokoládé, gyömbérrel és paprikával ízesített dzsem, töltött csokoládé, füstölt szarvasgombával ízesített tőkehal, funkcionális tészta, szárított kolbászkülönlegesség és kukoricadarával készített bécsiszelet. A termékeket élelmiszeripari, élelmiszer-minősítési szakemberek és menedzserek értékelték, figyelembe véve a termék eredetiségét, újdonságát, ipari termelési megvalósíthatóságát, érzékszervi tulajdonságait, csomagolási körülményeket, piaci promócióját, a termék és technológia környezet baráti jellegét és a termék előállítás üzleti tervét. A szakmai és tudományos bemutatót a zsűri érzékszervi vizsgálata követte, ahol a csapatok, egyenként, a feltett kérdésekre válaszoltak, megvédve termékük eredetiségét. A zsűri döntése alapján az Ecotrophelia 2014 Románia verseny győztese a suceavai ?Ştefan cel Mare? Egyetem, ?TopICE? csapata a csicsókás homoktövises jégrémmel. Ez a csapat fogja képviselni Romániát a párizsi döntőben. A második díj nyertesei a suceavai ?Margareta? és a galați-i ?Dunărea de Jos? Egyetem ?Magic? csapat, a harmadik díjat a szebeni ?Lucian Blaga? Egyetem ?Mirabelle?, a Sapientia ?SapSanative? és temesvári ?Regele Mihai I a României? Egyetem ?TPA? csapata nyerte. 

A támogatók jóvoltából három különdíj is kiosztásra került. Az Expergo Sensory Research által a legjobb érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező termékért felajánlott ?Expergo Innovation Award" díjat a szebeni Mirabelle nevű csapata nyerte, a Covalact tejfeldolgozó vállalat által a legjobb marketing tervvel rendelkező termék díjat a suceavai Margareta csapata nyerte a gluténmentes muffin termékkel, a Lixid Project által felajánlott legtermészetesebb termékért járó "Lixid Projekt Award" díjat a Sapientia SapSanative csapat nyerte az Artemis nevű vörös vermut termékkel.

A rendezvény sikeréhez hozzájárultak a Covalact SA, Expergo Sensory Research- Bukarest, Lactis SA, Heineken Romania, Romaqua Group, Harmopan Csíkszereda, Fapicom Gyergyószentmiklós, Strudel Food- Csíkszereda, Frieske Pan Székelyudvarhely, Gáll Erzsébet hagyományos termékek, Tusnad SA, Azko Vending-Csíkszereda, Agro Prod Com DOSA-Kibéd, Tipographic-Csíkszereda, Szent Anna-tó rezervátum.

A szervezők nevében: dr. Salamon Rozália Veronika

[2014-09-29] - Sapientiás diákok a gödöllői Kutatók éjszakáján
A Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kar, Élelmiszertudományi és BiomérnökiTanszékének oktatói és hallgatói szeptember 26-29. között a gödöllői Szent István Egyetemen vettek részt a Kutatók éjszakájának nevezett tudománynépszerűsítő rendezvényen. Ez a program a Nemzeti Tehetség Program keretében a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány és a gödöllői Szent István Egyetem által benyújtott pályázatból valósulhatott meg. A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány 22 éve tevékenykedik a székelyföldi magyar nyelvű felsőoktatás fejlesztése érdekében és tevékenységében szorosan együttműködik a Szent István Egyetemmel és a Sapientia EMTE-vel.

Szeptember 27-én a karunk II-IV éves élelmiszeripari mérnök, környezetmérnök, biotechnológia és mérnök menedzser szakos hallgatói látványos kémiai és fizikai kísérleteket (Gumimaci tűzhalála, Halvány lila gőz, Narancssárga tornádó, Kémiai tűzhányó, Kémiai jojó stb.) mutattak be. A rendezvényen olyan hallgatók vettek részt akik az egyetemen vállalt kötelező feladatok mellett tudomány népszerűsítésében és művelésében is tevékenykednek.

A legtöbb kísérletet a hallgatók segítségével az érdeklődő gyerekek is elvégezhették.Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult e tartalmas program megvalósulásához!

[2014-02-12] - EGYÜTTMŰKÖDÉSI KERETMEGÁLLAPODÁS
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem valamint a Szegedi Tudományegyetem együttmüködési megállapodást írt alá 2014 februárjában, felismerve azokat a kölcsönös előnyöket, melyekhez az együttműködési program támogatásával a tudományos tevékenységek által a Felek juthatnak, valamint a nemzetközi együttműködés során az oktatás és képzési rendszerek Bolognai nyilatkozatnak megfelelő korszerűsítése és átalakítása tekintetében megvalósíthatnak.

Az Együttműködési Keretmegállapodás céljai a követekzőek:

 • Együttműködés a kutatási projektek fejlesztésében
 • Egyetemi (BSc és MSc) hallgatók és PhD hallgatók csereprogramja
 • Egyetemi (BSc és MSc) hallgatók nyári gyakorlatos csereprogramja
 • Egyetemi oktatók csereprogramja, beleértve azt, hogy az intézmények oktatói igény szerint kölcsönösen részt vehessenek a hallgatók szakdolgozatai és diplomamunkái elbírálásában, a konzulensi tevékenységben és az értekezések, versenyvizsgák elbírálásában
 • Információcsere a tudományos, valamint az oktatási tevékenységről, fejlesztési tervekről.
 • Kiadványok és egyéb tudományos anyagok kölcsönös megjelentetése
 • Tudományos konferenciák és szakmai találkozók közös szervezése és részvétel egymás rendezvényein
 • Közös pályázatokon való részvétel

[2013-05-13] - Bevezetés a reológiába - Albert István előadása

Az Élelmiszer-tudományi Tanszék szervezésével, május 9-én csütörtökön délelőtt 10 órától, Bevezetés a reológiába, címmel előadást tartott Albert István a Rofarom igazgatója.

Az előadás során érintett témák a következők voltak: A reológia meghatározása, Az ideális és a valós kontinuumok áramlási jellemzői, Az áramlásban fellépő alapmennyiségek, A valóságos kontinuumok vizsgálata Newton törvénye alapján, Elasztikus test, Hooke törvénye, Viszkoelasztikus közegek, A reológia szemléletmódja, Reológiai modellek, Kisérleti reológia, A reométer felépítése, Reológiai mérések típusai, Rotációs mérés, Oszcillációs (dinamikus nyírású) mérés, Gyakorlati alkalmazások élelmiszerek esetében, Reológia szoftwer bemutatása, Az Anton Paar moduláris kompakt reométerek bemutatása, Reológia Romániában, a Román Reológiai Társaság bemutatása.

Köszönjük az előadónak a közreműködést és a hallgatóságnak azérdeklődést!

[2013-04-23] - Tudományos Diákköri Konferencia
Az élelmiszermérnöki szakos hallgatók szépen szerepeltek a Sapientia Egyetem csíkszeredai Hallgatói Önkormányzata által április 23-án szervezett helyi Tudományos Diákköri Konferencián. Két elso díjas csapatunk is volt Kuzman Hajnalka és Lajos Hajnalka harmadéves hallgatók a Génkiütés Escherichia coli-ban ?-Red rekombinációval, címu dolgozattal illetve Bilibók Zsófia, Gál Gyöngyvér és Tankó György negyedéves hallgatók a következo kérdésre adták meg a választ: Újtermék eloállítása, szuretlen gyömbéres-mézes-fahéjas vagy borókabogyós-mézes-fahéjas sör?

Örüljünk közösen sikerüknek!

[2013-03-20] - Kitüntetésben részesült Dr. Szép Sándor egyetemi tanár
Kitüntetésben részesült Dr. Szép Sándor egyetemi tanár Dr. Szép Sándor az Élelmiszer-tudományi Tanszék oktatója, az egyetemfejlesztési és az akkreditációs folyamatban végzett munkájáért, kiemelkedo oktatói tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kapta. 2013.03.20